Selecteer de vestiging van Twickel waar jij alles over wilt weten:

A-plus

Projecten van het afgelopen jaar

 Hallo ik ben Max Zijlstra, uit A1A

Wij hadden in week 11 projectweek. Terwijl alle HA en TH klassen proefwerkweek hadden, gingen wij bezig met het onderwerp Beeldtaal. Het uiteindelijke doel van het project was dat we zelf een gedicht gingen schrijven ook leerden we Franse en Engelse gedichten zeggen. Bij handvaardigheid gingen we de gedichten verbeelden.

Op de eerste dag zijn we de eerste vier uur bezig geweest met Franse gedichten  lezen en we hebben ze besproken. Sommige dingen snapten we nog niet maar we kwamen een eind met de hulp van Mevr. Spanjer  (onze Frans docente). We hebben de gedichten van Jaques Prevert en Guillaume Apollinaire bestudeerd. Ik vond zelf het gedicht Le Cancre heel mooi, over een jongen die voor het bord moest komen om een vraag te beantwoorden. Hij snapte de vraag niet, veegde alles van het bord en begon in allemaal kleuren een regenboog tekenen. Na Frans kregen we Nederlands, hier gingen we ook gedichten lezen, een soort gedichtspel doen en vervolgens gingen we zelf ons gedicht maken. Iedereen nam inspiratie uit een zin en ging vanuit hier het gedicht maken met behulp van Mevr. Huis in t’ Veld (Docente Nederlands). Het ging erg goed met de gedichten, ze waren heel mooi vond ik persoonlijk.

 De tweede dag. We hadden eerst Engels. Hier gingen we eigenlijk een beetje hetzelfde doen als bij Frans. De concentratie was moeilijk vast te houden door de vele lappen theorie maar uiteindelijk hebben we hier best veel aan gehad, je snapt nu gedichten makkelijker. Hier gingen we verschillende gedichten lezen van Engelse schrijvers. En bestuderen we allemaal dingen hoe je een gedicht nou schrijft en hoe de opbouw van een gedicht ging. Daarna zijn we in het computerlokaal onze gedichten gaan uitschrijven en oefenen met de presentatie van het Nederlandse gedicht. Vervolgens moesten we een keuze gaan maken uit de Franse en Engelse gedichten die we bestudeerd hadden en die zouden we vrijdag voordragen. Ik koos voor het Engelse gedicht ‘A Minor Bird’. Dit gingen we vervolgens oefenen met Mevr. Lacroix (Docente Engels). 

De derde dag gingen we bezig met een kunstwerk voor het Engelse / Franse gedicht. We gingen bij Mijnheer  Van Bruggen (Docent Handvaardigheid & Tekenen) bezig met klei. We moesten eerst een makkelijke tekening maken van het gedicht. Als je dat klaar had kon je beginnen met de klei, na de uitleg natuurlijk. Je kon je plak klei uithollen, erop tekenen of juist verhogingen maken met meer klei op een plek. Dit was erg leuk om te doen. Omdat we allemaal verwacht hadden dat we een gewone tekening of een schilderijtje moesten maken, maar deze keer iets helemaal anders dus. Dat vond ik heel verrassend en daarom ook leuk om te doen. Je werkt voor jezelf maar, je zit wel samen dus het was ook erg gezellig.

De vierde dag gingen we bezig met het kunstwerk voor het Nederlandse gedicht. We deden dat met Hettie Franken, een kunstenares uit de buurt. Samen met haar hebben we allemaal op een groot blad een soort schilderij gemaakt. Maar het was niet zomaar een schilderij. We hebben behalve de kwast ook gebruikt gemaakt van druktechniek, sjablonen, rollers en wasco. Hierdoor kreeg je hele aparte kunstwerken, maar toch heel erg mooi. Dit was erg leuk om te doen omdat ik vooral deze dag heel veel nieuwe dingen leerde, ik ging dingen doen die ik nog nooit had gedaan. Dat was spannend, maar nu weet ik ook hoe dat weer werkt. 

Vrijdag was de laatste dag. We hebben een presentatie gedaan voor de ouders en onze kunstwerken laten zien. De Engelse en Franse gedichten werden in groepen verteld omdat de meeste hetzelfde gedicht hadden. Ik zelf deed mijn Engelse gedicht zelf omdat niemand anders mijn gedicht had. Dit vond ik natuurlijk extra spannend.

Daarna nog de Nederlandse gedichten met daarbij de kunstwerken die we donderdag hadden gemaakt. De presentatie verliep goed en het niveau was qua gedichten best hoog. Iedereen had echt een mooi gedicht gemaakt.

Ik vond dit een leuke projectweek door de vele dingen die we deden die compleet nieuw waren voor mij. Dat vond ik echt A+. Je verdiepen in dingen die nieuw zijn. Mijn gedicht zal hier ook nog bij komen te staan, ik hoop dat jullie het mooi vinden !. 

Max Zijlstra A1a

Dag dag 

De dag mist, de dag heeft

Zal de dag ons missen als we weggaan

Net als het groene gras haar verlaat

De laatste druppel van de waterval valt

De dag mist, de dag heeft

Wat doe je als de dag je verlaat

Maar als wij de dag eens verlaten

De dag mist, de dag heeft

Wat zal de dag willen

Max Zijlstra, A1a

 

Projectweek Sterrenkunde en ruimtevaart


Hallo, ik ben Brecht Reintsema en ik zit in A1A.
Wij hebben laatst een projectweek gehad. Het thema was Sterrenkunde en ruimtevaart. Het is niet per se het thema dat ik zou kiezen, maar het viel allemaal wel mee. Ik vond het best leuk. Dat kwam vooral omdat we geen boeken mee hoefden te nemen. Ook hadden we zo goed als geen huiswerk omdat we geen normale lessen hadden. Het was ook gezellig omdat we in een groepjes moesten werken. Ik vond het ook fijn dat we veel zelfstandig mochten werken. De meeste tijd van de projectweek zaten we in het computerlokaal informatie op te zoeken en die te verwerken tot een presentatie. Een paar keer gingen we met de klas samen met meneer Polinder wat filmpjes kijken over sterrenkunde en ruimtevaart. Soms was dat een beetje saai, omdat sommige filmpjes heel lang duurden (vind ik). Maar het was ook wel weer heel leerzaam.

 We hebben ook een paar keer Engels van mevrouw Lacroux gehad. Dat was ook wel handig, omdat sommige informatie in het Engels was.  Ook  hebben we een paar Nederlands lessen gehad van mevrouw Huis in 't Veld. Tijdens deze lessen kregen we tips over het presenteren enz. Dat was handig. We hadden ook van mevrouw Bredeveld (onze mentor) een paar tips over informatie verzamelen enz. gekregen. Dat was ook heel handig.

 De laatste dag van de projectweek moesten we onze presentatie houden voor de klas. Het was leuk om te zien wat alle anderen gedaan hadden. Als afsluiting van de projectweek keken we met z'n allen een film over ruimtevaart. Ik vond de projectweek leuk en leerzaam. Tot ziens!

Brecht Reintsema

A1a